Dünyada ve Türkiye’de Helal Gıda Çalışmaları
Dîvân Toplantıları’nın Haziran ayı programında, Dünya Helal Gıda Birliği Derneği genel başkan yardımcısı Ahmet Gelir Türkiye’deki ve dünyadaki helal gıda çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.
İslâm inancına göre gıdaların helal ve temiz olması gerektiğini vurgulayarak konuşmasına başlayan Gelir, insan gıdasının maddi ve manevi olmak üzere ikiye ayrılabileceğinden bahsetti. İnsanın, bedeninde taşıdığı ruh sayesinde insan olduğunu ve bu nedenle diğer varlıklar tek yönde beslense de insanların iki yönde (beden ve ruh) beslenmesi gerektiğini belirtti. Beslenmede, yani yeme ve içmede vücudun ihtiyacından çok çok fazlasını kullanmanın zararlı ve tehlikeli olduğunu, helal olmadığını zikreden konuşmacı, yediğimiz gıdaların ruh sağlığımıza, karakter yapımıza ve huylarımıza etki etmekte olduğunu hatırlattı.
Günümüzde araştırma-geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine çok büyük kaynakların ayrıldığını ifade eden Gelir, araştırmaya önem veren firmaların ya da ülkelerin diğerlerine göre mutlaka bir adım önde gittiğine değindi. Helal gıdaya ilişkin araştırmaların sonuçlarının hem üreticilerle hem de tüketicilerle paylaşılmasının önemine dikkat çeken konuşmacı, üreticilere yol gösterici olup onların gelişmesine katkıda bunulması, tüketicilerin ise ne yediğini bilme ihtiyacının karşılanması gerektiğini belirtti. Gelir’e göre, helal ve temiz gıdanın gündeme getirilmesi ve gündemde tutulması büyük önem taşımaktadır. Bu sayede, insanların yedikleri gıdanın farkında olmaları ya da bilinçlenmeleri sağlanabilir.
Gelir, toplumun bilinçlenmesiyle, toplum üyelerinin tercih kullanma hakkı ve özgürlüğü arayacağını; tercih kullanma özgürlük ve hakkının böylelikle sivil topluma çok büyük bir güç kazandıracağını vurguladı. Toplumun çoğu kez sahip olduğu bu karşı konulamaz gücün farkında olmadığını belirten konuşmacı, helal gıdanın temiz beslenme, sağlıklı hayat sürdürme, gıdada doğru tercih ve helal tüketimle birlikte anılması gerektiğini zikretti. Helal gıda sektörünün yaklaşık iki milyarlık Müslüman nüfusun yanında helal gıdayı tercih edecek diğer insanları da ilgilendiren iki trilyon dolar değerinde bir pazar oluşturduğunu ifade eden Gelir, Türkiye’de helal gıda sektörünün gelişmesinin, helal sertifikalı ürünler konusunda Türkiye’nin dünya pazarından daha fazla pay almasını sağlayacağını söyledi.