Huntington Sonrası Medeniyet Tartışması

Paylaş:

Richard A. Falk
Çeviri ve düzenleme: Gülçin Koç-Haşim Koç

Richard A. Falk, günümüzün en önemli uluslararası hukuk uzmanı, savaş ve güç karşıtı bir ismi olarak biliniyor. Kendisiyle, 22 Temmuz 2000 yılında Bilim ve Sanat Vakfı’nın Aksaray Millet Caddesi üzerinde yer alan eski binasında “Huntington Sonrası Medeniyet Tartışması” başlıklı güzel bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirmiştik. Benzer meselelerin hâlen tartışılmaya devam etmesi, beş yıl önce yapılan toplantıda dile getirilen görüşlerin haklılığı, bu bant çözümünü yayınlamayı gerekli kıldı.

Falk, 1930 yılında New York’ta doğdu. Hukuk doktorasını 1962 yılında Harvard Üniversitesi’nde tamamladı. Uzun yıllar, Princeton Üniversitesi’nde görev yaptı.  Hâlen Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesi’nde (UCSB) akademik kariyerine devam ediyor. Princeton Üniversitesi Uluslararası Araştırmalar Merkezi ve Uluslararası Nükleer Silah Karşıtı Hukukçular Birliği kurucularındandır. Falk, uluslararası düzenin bu kritik alanlarındaki teorik katkıları yanında Uluslararası Kosova Komisyonu ile BM Filistin İnceleme Komisyonu’nda da yer aldı. Özellikle Filistin raporu büyük yankı uyandırdı. Falk, değişik dillerde yayınlanmış çok sayıda kitap ve makalesi ile uluslararası ilişkiler alanının öncü isimleri arasında yer almaktadır. Üç eseri Türkçede yayımlandı: Yırtıcı Küreselleşme: Bir Eleştiri (Küre, 2002), Küreselleşme ve Din: İnsanî Küresel Yönetişim (Küre, 2003), Dünya Düzeni Nereye? Amerikan Emperyal Jeopolitikası, (Metis, 2005). 

Falk, aşağıda yer alan konuşmasında, daha insanî bir yönetim ve daha adil bir düzenin imkânlarını sorguluyor. Okuyunca hak vereceksiniz!

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Daha fazla göster

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir